dijous, 26 de setembre del 2019

La dansa del ocells


Un anys més el DBF (Delta Birding Festival) ha estat el motiu per fer una nova visita al Delta de l'Ebre. Tot és qüestió de gustos però jo trobo que és un indret fascinant, especialment des del punt de vista fotogràfic. Vaig estar practicant, entre altres disciplines fotogràfiques, la captura d'imatges d'aus en vol, i com a resultat, he obtingut diversos grups de fotos seriades que ens donen una visió particular de la vida salvatge. 
Sorpresa! Aquest cop el que no m'esperava trobar un veritable espectacle de dansa. Així és com jo veig el que ens mostren gavines, gavians, xatracs i altres aus mentre fan les seves acrobàcies pel cel. 
En l'aspecte tècnic, comentar que he utilitzat una càmera Olympus OMD-M1 MarkII i el Zuiko 300mm f4 PRO (en ocasions amb el multiplicador 1,4). 
Per obtindre aquest tipus de foto aconsello utilitzar la prioritat d'obturació amb velocitats altes (per exemple 1/1500 o 1/2000 seg.), configurar la càmera amb una sensibilitat d'enfocament alta i una  motorització "lenta" (per exemple 8 fps). Apuntar bé, paciència i perseverança són altres virtuts que tenim que anar cultivant a més de conèixer bé el nostre equip i la fauna.
Aprofito l'ocasió, davant de la bellesa de la natura, per fer una crida a la sensibilització als efectes del canvi climàtic. Em va  marcar, en els anys que vaig estar cursant Ciències Biològiques, una classe d'Ecologia del Dr. Margalef sobre el comportament de les plagues. Ens explicava que els humans ens comportem com a tal, una espècie que creix desmesuradament i destrueix el medi fins que finalment la seva acció es fa insostenible per continuar el seu propi creixement. La mateixa natura posa aquesta actuació al seu lloc, però per desgràcia el preu a pagar pot ser molt car per l'espècie invasora. Us pot semblar un missatge catastrofista, però de moment no hem demostrat prou intel·ligència per canviar el rumb de la nostra actuació. Tenim problemes al dia a dia a nivell personal i local, però ni ha d'altres tremendament importants a nivell global. De cara a un futur no tan llunyà, cal ser-ne conscients, prenent mesures ja!. Tenim que exigir als estaments de poder que passin a l'acció, però nosaltres mateixos també podem prendre iniciatives per preservar el medi natural. Llocs  com el Delta seran els primers en veure's afectats pel canvi climàtic.











1 comentari: