diumenge, 3 de juliol del 2016

Temps de flors i algunes coses més

Ja tenim aquí la calor de ple!. És un bon moment per gaudir de la fotografia macro a la natura, ja que flors, insectes i altres petits animals estan en un moment d'esplendor. La fotografia ens ofereix la possibilitat d'apropar-nos al món i a la vida de moltes maneres, trobo especialment interessant la que ho fa a nivell espiritual, la que connecta amb l'ànima de persones i paisatges, però en el "marco" l'acostament és físic i ens descobreix un curiós univers al que no hi solem prestar atenció a simple vista.
Les imatges que us mostro estan fetes fa anys, encara es treballava sols amb pel·lícula, utilitzava habitualment Ektachome 64 i 100. una Nikon F3 i objectius micronikkor, el 55 f2.8 i el 200 f4. Per a la majoria de fotos macro utilitzo flash i ocasionalment anelles d'estensió i duplicador.
En podeu veure més en l'enciclopèdia "Història Natural del Països Catalans".

En macro és habitual il·luminar amb flash per guanyar profunditat de camp. Podem utilitzar els fons negre per aillar el subjecte

Les taques en l'interior de la corol·la de les fors de Dedalera (Digitalis purpúrea) marquen el camí per arribar al nèctar. Amb l'ajut dels insectes s'aconseguirà una polinització efectiva.

Evitem els fons negre cambinant el flash amb una velocitat lenta d'obturació. A la família de les Compostes el que ens sembla una sola flors és una inflorescència o conjunt de flors, és a dir, cada "angelet" és una flor.



Ja Darwin va realitzar nombrosos estudis sobre les orquídies. Hi ha casos en que la flor ha evolucionat  fins i tot imitant a l'espècie polinitzadora de tal manera que quan el insecte s'apropa amb la intenció de fecundar a la famella, acaba per emportar-se els polinis que és aquest dispositiu en forma de dues mases que contenen el polen.

La "Dionaea muscípula" o Atrapamosques viu en sols pobres en nitrògen, això ha provocat que hagi evolucionat com a planta carnívora, és la manera de completar les deficiències nutricionals de la terra. 

Quan pensem amb animals críptics (que imiten l'entorn) sempre pensem amb el camaleó, però en el nostre entorn també en podem trobar exemples.

Si busqueu una mirada intensa ho podeu fer en els ulls aquesta aranya (en realitat tenen una visió molt escasa)...

... o en els ulls pedunculats de la llagosta (Palinurus Elephas). En aquesta foto i l'anterior és evident l'ús de flach electrònic.

No està del revés! La Notonecta neda així, d'esquena i per sota l'aigua

Els ocels de la "Inachis io" imiten un ull i aconsegueixen que el depredador que vol atacar parts vital de la víctima es deviï cap a zones menys mortals.





Una mirada penetrant també té la funció d'espantar!

Aquí si que s'ha aconsequit l'esmorzar. Pel reflexe en l'ull de la libèl·lula podeu veure que s'ha utilitzat flash combinat amb llum natural.
Un altre exmple d'animal críptic amb la vegetació del seu voltant. La il·liminació amb flach separa la Mantis del fons.
 
La Natura sempre ens sorprèn amb una "abans" i...
 
 
...un "després".






La convinació de color groc-negre és molt efectiva ja que té gran poder d'atracció visual. En els animals és freqüent per anunciar perill real o per fer veure que un és perillós. Quants cops es veu amenaça en un Sírfid inofensiu.
Sembla "l'operació bikini", la Reineta (Hyla arborea) vol treure kilos i no sap d'on....je,je,je.
Aquesta Iphiclides podalirius us saluda i convida a investigar la Natura i en especial el món de la Macrofotografia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada