dilluns, 12 de febrer del 2018

"Subway NY" - el reportatge (II)



He volgut fer una segona part en el meu comentari al blog sobre el "New York City Subway", perquè hi ha un altre aspecte que mereix especial atenció. En la primera part es feia èmfasi en aquest mitjà de transport com a motiu d'inspiració per a pintors i fotògrafs. En aquesta segona part us parlaré de l'aspecte més humà tal i com jo el vaig percebre. Crec que New York és una ciutat on els valors de la societat americana es manifesten de forma especial. Els fotògrafs citats en l'escrit anterior (Davidson, Spiller i Kubrick) ens mostren una visió dura, fins i tot violenta de la ciutat. Penso que actualment això ha canviat, està clar que amb excepcions, com a tot arreu, però NY té una cara amable, la de la gent que lluita cada dia per al seu benestar, la seva família i el bé comú. 
En les grans urbs es tendeix a minimitzar o eliminar la individualitat. Hi ha una certa invisibilitat de la persona que queda eclipsada entre la multitud. Però, si  a NY això també passa, no és tan evident. En ella es concentra un gran nombre de població diversa, amb una important varietat ètnica i cultural. Em va semblar que hi funciona molt bé allò que diu:"Viu i deixa viure". Crec que a NY pots anar com vulguis, quan vulguis i on vulguis, sense massa complexos. Serà allò que... si en un grup quasi tothom destaca per algunes particularitats, aconseguim que tothom passi desapercebut? Vaig entreveure una societat competitiva i lluitadora, però, on importen especialment determinats valors. Són gent respectuosa, amants de les seves costums, idees i manera de viure. Defensen la seva individualitat, privacitat i família. Estan orgullosos de ser com són.
Aquestes peculiaritats que comento es manifesten clarament al "train" (tal com ells anomenen el metro). Les aglomeracions humanes que es produeixen en vagons, passadissos i estacions, són representació d'aquesta forma de ser Nord-americana.
















Les fotos es van captar amb una Olympus OMD-M5 Mark II i el Zuiko 12-40 f2,8 Pro.













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada