diumenge, 4 de març del 2018

Brassaï - L'ull que tot ho veia.


Brasaï era el pseudònim que utilitzava Guyla Halász com a fotògraf. El mot li venia donat per Brassó (Transsilvània),  la seva ciutat natal. En l'aspecte cultural era un home polifacètic. Utilitzava el seu nom real quan es dedicava a escriure, la pintura o l'escultura, ja que considerava que aquestes eres arts de més importància. Quan al 1924 va viatjar a París, va documentar àmpliament la vida nocturna de la ciutat. Si tenia tendència a sortir aquelles hores, no era pels mateixos motius que un altre conegut personatge original de la seva regió, un senyor amb els ullals llargs que rebutja la llum del sol i els alls, sinó perquè, durant un temps no disposava de la documentació reglamentària. El seguir aquest horari, el va portar a descobrir un París nocturn que el va acabar fascinant. Com a fotògraf va ser molt polifacètic. En la seva obra ens demostra ser una persona empàtica que connectava amb la gent per aconseguir fotografia-la, però que també era capaç de captar paisatges, ambients i detalls del seu entorn. Tot ho descrivia, de forma directa i sense artificis, amb gran efectivitat i bellesa, per complementar els seus escrits o articles periodístics. Les seves fotos, seguint la tradició de l'època, són una finestra al món.
Podem veure una exposició amb una àmplia representació de la seva obra a la seu de la Fundació Mapfre de Barcelona fins el 13-05-2018.
Per cert, entenc que no permetin fer fotos amb flash a determinats museus i exposicions. Les normes solen sorgir amb la intenció de protegir bens i persones. Però, de vegades, el fet de no deixar fer cap tipus de foto sol obeir tan sols a raons de tipus comercial. Amb tanta prohibició com tenim avui dia et trobes que no pots fotografiar en moltes situacions, llocs i persones, que són interessants de documentar. Tot i que no era permès no vaig poder evitar treure un moment la càmera sense el flash per captar una sola foto per documentar aquest escrit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada