dimecres, 15 de maig de 2019

La fotografia d'autor i el col·leccionisme


Sembla ser que tenim tendència a col·leccionar per la sensació de plaer que ens dona la dopamina alliberada per ordre del nostre cervell cada cop que aconseguim un nou objecte de desig. Mentre no es converteixi en obsessió, col·leccionar sol representar una interessant activitat que ens aporta coneixement. 
També he llegit que l'afany d'escollir, estudiar, relacionar i guardar diferents tipus de objectes ens ve heretat dels nostres avantpassats caçadors i recol·lectors. En el cas de la fotografia, crec que hi ha qui pot fer-ho per interessos econòmics, però penso que el més habitual és que es comenci a col·leccionar amb criteris estètics i emotius. 
Avui dia la imatge està present a les nostres vides minut a minut, i això ha suposat una inevitable banalització de la fotografia. És important entendre que aquesta té un valor. Per sort, no falten iniciatives destinades a aconseguir-ho:  
A finals d'Abril es va clausurar amb èxit la primera edició del "Lumínic festival" a Sant Cugat del Vallès. Tinc la sort de ser-ne uns dels co-directors i, per tant, conec les dificultats i l'esforç que representa organitzar un esdeveniment con aquest. Així i tot, acaba sent una satisfacció veure'n els resultats. 
També el darrer cap de setmana s'ha celebrat de nou, al barri del Poblenou de Barcelona, "Utopia photo market". En aquest cas hi he estat com a participant. La fira ha ofert als visitants ocasió  de comprar directament obra d'autor, i dona, al amant de la fotografia, l'opció de conèixer de primera mà com es desenvolupa cada procés creatiu. 
Finalment, també a Barcelona i en aquest cas al barri de Gràcia, s'ha obert un nou espai "Boned - books & photographs", gestionat per Vicenç Boned, i destinat a entendre el col·leccionisme fotogràfic. 
Benvingudes totes aquestes iniciatives. Cal prendre'ns un respir i aprofitar totes les oportunitats per gaudir, conèixer, compartir i entendre la fotografia. 
Per la meva part vaig aprofitar els pocs moments lliures que em va deixar la participació a Utopia per practicar "street photo" i "col·leccionar" alguns  dels esplèndits graffitis que podem veure pel barri del Poblenou.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada