dimecres, 11 de setembre del 2019

Recordar amb imatges - 11S


Podem utilitzar la imatge per documentar un dia assenyalat. El 11 de Setembre és un dia notable a Catalunya: La diada Nacional. Es celebra l'efemèride del setge a Barcelona a l'any 1714 per part de les tropes borbòniques. Pocs dies abans de la seva mort, Lluís XIV demanava a Felip V que fos benèvol amb Barcelona. En una de les nombroses cartes que el rei de França i el seu nét van intercanviar entre el 1701 i l'u de setembre del 1715, hi deia:"Malgrat que aquesta vila mereix ser castigada, penso que us interessa moderar la severitat que voleu utilitzar envers els habitants, els quals, malgrat que rebels, són els vostres súbdits i els heu de tractar com a pare, i corregir-los sense perdre'ls ...". Actualment aquesta voluntat de correcció no s'atura. 

També aquesta data és present en la memòria de la humanitat amb motiu d'altres fets rellevants. Segur que està present a la nostra memòria el 11 de Setembre del 2001, quan 19 membres d'Al Qaeda van segrestar i estavellar avions contra el World Trade Center de New York i el Pentàgon. Aquest fet va suposar la pèrdua de 3016 vides i el començament de la guerra  de l'Afganistan . No hi ha dubte que aquest succés va trasbalsar el món, però no podem oblidar que avui dia hi ha greus incidents, com la guerra a Síria i la crisi dels refugiats entre altres, que es cobren moltes vides innocents i semblen destinades, en quedar fora de les fronteres de països privilegiats, a ser un problema de segona categoria i, fins i tot, a quedar en l'oblit. Interessos econòmics i polítics fan inviable la resolució de certs conflictes.

Se m'ha acudit buscar per internet altres fets memorables que han tingut lloc en aquesta data. Tot revisant el meu arxiu fotogràfic, trobo material gràfic per documentar alguns d'aquests esdeveniments.


Celebrant la diada del 11 de Setembre a Catalunya.

Restes de les torres bessones al museu 9/11 Memorial

El 11-09-1297 les tropes escoceses de William Wallace van derrotar a les angleses e la batalla del Pont de Stirling. Un paisatge tradicional ens mostra la ciutat i el monument commemoratiu.

Aquesta foto de la meva estada a NY em serveix per rememorar el 11-09-1609, data en que el primer europeu, Henry Hudson, arriba a l'illa de Manhattan.

En data 11 de Setembre de 1952, alemanys i israelians arriben a un acord per compensar als jueus amb 822 milions de dòlars pels danys soferts durant l'època de Hitler. A la foto el camp de concentració de Dachau.

En aquests moments de la història en que sembla que molts governs encara no són conscients de les conseqüències del canvi climàtic, cal recordar que l' 11-09-1961 es funda World Wide Fund for Nature.
 Foto feta al Delta de l'Ebre. Compte!  aquí no hi ha photoshop, tan sols les sigles WWF.

El 11-09-1987 es subhasta el quadre "Els girasols" de Van Gogh amb xifra record de 320.000 francs. Aquesta composició, amb photoshop, d'un autoretrat del genial pintor i una foto feta en una floristeria propera Van Gogh Museum d'Àmsterdam, em serveix per il·lustrar l'efemèride. 

El 11-09-1991 es retiren les tropes soviètiques de Cuba. Fotos fetes durant la  meva visita al búnquer 42 a Moscou. Un collage de l'entrada al búnquer i d'un del mapes que s'hi mostren ens serveix per recordar.

1 comentari:

  1. ostres si que n'han passat de coses un 11 de setembre!! Que diferents totes les fotos. M'agraden les teves observacions, reflexions i pensaments.

    ResponElimina