dijous, 26 de març del 2020

Focus stacking


En fotografia solem trobar actualment nombroses denominacions de procediments que anomenats en anglès queden molt professionals. Aquests mots ens poden fer pensar en tècniques complicades, però, en realitat, tot és qüestió de posar-se a treballar i veure que la cosa no és tan complexa.
Aquest és el cas del "Focus stacking" (apilament d'enfocament), tècnica destinada a obtindre una major profunditat de camp en les nostres imatges, o dit d'una altra manera, una forma d'aconseguir enfocament en més plans de la imatge. Això ho podem aplicar a tot tipus de fotografia, des d'un paisatge a un retrat, però és especialment útil quan treballem "macro". Podem aprofitar els dies que toca estar confinats per practicar-la.
El "focus stacking" ens serveix per fotografiar objectes estàtics i funciona a base d'unir diverses imatges buscant els punts o plans enfocats de cadascuna d'elles. Hem d'utilitzar trípode i evitar el moviment del subjecte a fotografiar.
Fins ara el més corrent era, per obtindre aquest efecte, realitzar diverses fotos amb diferents punts d'enfoc, i fer l'apilament mitjançant "software" en el nostre ordinador. Es pot fer amb "Photoshop". Per no allargar-me, us poso un parell d'enllaços: 
Però si volem unes excel·lents resultats tenim també les següents opcions: "Helicon focus" i/o "Zerene stacker".
Cada cop més, trobem càmeres al mercat que ofereixen aquesta opció de "bracketing". Per obtindre profunditat de camp, el primer que pensem és en diafragmar, però el fet de poder treballar amb obertures i apilar imatges més grans té els seus avantatges. El més evident és poder aprofitar millor la llum disponible (en macro acostuma a ser poca) i utilitzar velocitats més curtes.
He provat amb l'objectiu Zuiko 60mm 1:2,8 Macro ED MSC i una Olympus OMD E-M1II. Partint de diferents punts d'enfocament inicial podeu veure que fa el "firmware" de la càmera.


Es pot practicar còmodement a casa, experimentant amb canvis d'il·luminació. Jo ho he fet amb alguna planta que tenia a l'abast.




Així i tot he de reconèixer que, jo personalment, trobo cert encant amb combinar zones desenfocades amb altres que no ho estan.


Després de tants mots adoptats de l'anglès, cal acomiadar-se adequadament..."That's all Folks"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada