dimarts, 29 de juny del 2021

Una mica de bricolatge fotogràfic



Tot i que l’arribada de l’estiu convida a sortir al carrer, sempre poden quedar estones en que un treball manual casolà pot esdevenir una activitat enriquidora. Us convido a construir una càmera! Us asseguro que tampoc és tan difícil i sí molt entretingut divertit.

En el meu cas l’inici del projecte va consistir en la troballa d’una caixa amb tapa corredissa. Aquesta tapa em va recordar els xassís que es col·loquen a la càmera de plaques com a suport de la pel·lícula i, per tant, la vaig veure adequada per construir una estenopeica. Anteriorment, havia llegit informació sobre com fer-ne una, així que el repte em va semblar assolible.

Avui dia, a part de nombrosa bibliografia, a casa el Sr. Google podem trobar tot tipus d’informació, tant escrita com visual, de com podem procedir i això facilita molt la tasca. A part d’evitar l’entrada de llum paràsita a l'interior de la caixa, el més crític és fer bé l’estenop o foradet per on entrarà la llum que impressionarà el paper o pel·lícula. Com més precís sigui menys refraccions deterioraran la qualitat d’imatge. Una fórmula que ens dona la mida adequada és:

                       Diàmetre de l’estenop (D) = Arrel quadrada de 0,0016 x distància focal  

o bé,

                          Distància focal = 625 x D²

Ja que sempre m’ha semblat convenient reciclar, em vaig proposar fer la càmera tan sols amb materials que trobés per casa. El resultat no va ser decebedor ja que fins i tot vaig aconseguir unes quantes fotografies amb ella que em servissin de testimoni del seu correcte funcionament.

Ànims i a treballar!


2 comentaris:

  1. Jo també he fet els meus "experiments" emprant el tap de la meva càmera amb un pin-hole fet a ma (cal calcular be la posició central del forat). Aquí tens els resultats. Es una curiositat, però res més. Cal aclarir que això és fruit del confinament (ha sigut psicoterapèutic).
    T'envio les imatges resultants per e-mail...

    Esteve

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja he contestat directament per email, et felicito per les ganes d'experimentar!

      Elimina