dimecres, 12 de gener del 2022

Blanc i negre o color?

 

S'ha escrit d'allò més sobre quan i com ens hem de plantejar fer una fotografia  en blanc i negre o en color. Nombrosos estudis sobre la psicologia del color ens motiven a utilitzar-lo en les nostres imatges, i és cert que té gran importància a l’hora de determinar emocions i sentiments en mirar una foto.

Està clar que si decidim utilitzar el blanc i negre, estem ometent una part molt rellevant de la informació que ens dona el subjecte o l’escena fotografiada. En ell, contrast, tons i textures són les protagonistes.

Llavors, en quin moment prenem la decisió d’escollir una o altre opció?

La majoria de càmeres actuals ens brinden la possibilitat d’escollir fer la foto en color o blanc i negre. Això pot ser útil, ja que en podem fer una valoració a través del visor o pantalla LCD. Però certament, el millor és captar la fotografia sempre en color i en RAW per obtenir la màxima informació possible. A posteriori en farem la transformació que ens convingui. Així i tot, jo crec que és important aprendre a avaluar-ho de forma intuïtiva i immediata en el moment de mirar l’escena. Hem d'adquirir l’hàbit de previsualitzar i decidir des del primer instant!.

Recordo que passejant per Budapest vaig arribar fins el Mercat Central (en hongarès Központi Vásárcsarnok), un edifici de finals de segle XIX que es va construir per millorar la qualitat i estat de conservació dels aliments destinats a la població. El volia fotografiar pel fet de ser un edifici emblemàtic de la ciutat. Primer, per la seva arquitectura i l’ambient del carrer, la senyal al terra i el ciclistes que s’acosten,  vaig tenir clar que la foto seria en blanc i negre, però un pocs metres més endavant i un instant més tard, entrava en l’enquadrament un autobús vermell, també canviava l’escena per les marques de color groc a l’asfalt que s’afegeixen a les fletxes que senyalen el gir dels vehicles. La decisió era clara! Aquesta segona foto tenia que ser en color.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada