dissabte, 14 de gener del 2017

"UN THYSSEN MAI VIST"

Ja fa un temps, abans de viatjar un mes a l'Argentina, vaig visitar a les sales de CaixaForum Barcelona l'exposició "Un Thyssen mai vist".  Em va semblar especialment interessant la proposta que es fa en aquesta ocasió de realitzar un recorregut no cronològic, sinó determinat pels cinc grans gèneres de la tradició occidental.
Després de la meva estada en aquest esplèndid país Sud-americà he cregut oportú fer un repàs a la visita i, a partir del fulletó  de propaganda de la mostra, m'he imposat un exercici fotogràfic: buscar entre les imatges del viatge algunes que tinguessin correspondència amb cadascun dels gèneres presentats, intentant també, que reflecteixin en el que es comenta en aquesta exposició (en faig reproducció parcial).
Comencem...


DRAMATIS PERSONAE (Retrats i personatges)

"El retrat pictòric ha d'entendre al mateix temps la descripció física del model i els atributs simbòlics del seu estatus social..."
Un passeig en solitari per Ushuaia, la capital de Terra de Foc, em va permetre concentrar-me en la gent del carrer i practicar la "street photography"
SACRUM MYSTERIUM (La pintura religiosa com a matriu)

"L'art religiós planteja grans problemes en la representació pictòrica: la integració de la figura humana en l'espai, la tensió entre la forma i el color, l'expressió de les emocions..."

A l'Argentina "El Gauchito Gil" és una figura religiosa objecte de devoció popular. El reflex del vidre d'una de tantes urnes que hi ha al cantó de les carreteres em va servir per trobar una imatge que m'inspirés misticisme.


DE RERUM NATURA (Del paisatge còsmic a l'interior del bosc i viceversa)
"...el paisatge sublim i visionari en el qual es plasma una experiència extàtica de la natura, i en el qual es fonen el món exterior i l'interior"
Una visió misteriosa de les Torres del Paine ens presenta el fantàstic paisatge de la regió.

SCAENA URBIS (De la veduta al laberint urbà)
"...l'arquitectura dislocada, la unitat perspectiva fragmentada, el vertigen de ritmes i de colors."
A Puerto Natales (Xile) una nota de color vermell dóna ritme i color.
VANITAS (La destrucció de l'objecte)
"La vanitas és una exhortació a renunciar als efímers plaers terrenals."
Eros i Tanatos es reuneixen en aquest sencill bodegó fruit de la cultura popular.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada