diumenge, 5 de febrer del 2023

Fotografiant el Guggenheim Bilbao


El museu Guggenheim de Bilbao celebra els 25 anys de la seva col·lecció. Així que vaig voler aprofitar l’ocasió per viatjar a Bilbao i tornar a fotografiar aquest fantàstic edifici. 

Dissenyat pensant en la forma d’un vaixell enclat a la ria, representa un homenatge a la ciutat que l’acull. Aquesta obra audaç i innovadora de Frank Gehry queda plenament integrada a la trama urbana de Bilbao i ha suposat una transformació radical de l’antiga zona industrial. És una magnífica mostra de l’arquitectura avantguardista del segle XX i, se’ns dubte, un caramel de 24.000 m2 per a tots aquells que ens agrada la fotografia arquitectònica i de paisatges urbans.  

Ja havia fotografiat aquest museu amb anterioritat fa 17 anys. Llavors portava una càmera de pel·lícula 6x6 per captar diferents punts de vista que eren del meu interès. En una curta visita, em vaig limitar a fer una poques fotos de l'exterior. Però aquest cop, en una estada de tres dies a la ciutat, m’he pogut prendre una mica més de temps i així explorar també el seu interior. 

L’edifici consta de tres nivells que s’organitzen  en torn a l’atri central i es connecten per escales i passarel·les curvilínies. El titani, el vidre i la pedra calcària són els elements constructius principals. Curiosament, en la seva estructura estan quasi absents les superfícies planes i predominen les formes orgàniques que són segell de l’arquitecte. 

Per dissenyar un edifici d’aquestes característiques Gehry va utilitzar un software destinat a la aeronàutica. Les 33.000 plaques de titani que revesteixen l’edifici semblen escates de peix. La seva brillantor, reflexes i textura fan que l’apreciem com una estructura viva. La llum i la climatologia provoquen canvis notables que permeten al fotògraf captar imatges ben diferents, des del mateix indret en les diferents hores del dia. 




































1 comentari: