divendres, 4 d’octubre del 2024

Japó essencial


El títol d’aquest pot sonar a aquells que les agències o organitzadors de viatges posen a les seves propostes. L’he escollit expressament  perquè crec que defineix el que pot ser un bon objectiu pel fotògraf viatger. Avui dia, degut a les facilitats que ens proporciona la tecnologia, és habitual que tota persona que torna d’un viatge t’expliqui que ha fet milers de fotos. És cert que quan prenem contacte amb altres cultures i costums, tot ens crida l’atenció, però hem de saber separar el gra de la palla, és a dir, a quedar-nos amb capta el més essencial de forma original. Podem mostrar l’experiència d’un llarg viatge amb 3000 o 4000 fotos, però ens podem plantejat també explicar-la amb 30 o 40.

El Japó és un país que combina tradició i modernitat de manera única. La seva cultura és rica, amb arrels profundes en la història i les arts, mentre que alhora és reconeguda per la seva innovació tecnològica i influència global.

La cultura japonesa tradicional està profundament influenciada pel xintoisme i el budisme, dues de les religions principals del país. Això es reflecteix en les cerimònies, festivitats i l'arquitectura dels temples i santuaris. L'estètica japonesa sovint es descriu com minimalista i centrada en la simplicitat, l'elegància i la integració amb la natura. Els jardins japonesos, l'arquitectura de fusta i la cal·ligrafia en són bons exemples.

Tot i que la cultura tradicional continua sent molt present, el Japó és també un líder mundial en tecnologia i cultura pop. Ciutats com Tòquio són sinònim d’avantguarda i innovació. En ella  percebem un alt nivell de vida i es couen les noves tendències tecnològiques.

La barreja entre les noves tecnologies i l'antiga tradició fa del Japó un país fascinant. Per diversos mitjans, però especialment a través de l’anime i el manga, la cultura japonesa ha arribat a tot el món-

En resum, aquest país és una combinació harmoniosa entre tradició, estètica i modernitat. La seva capacitat per preservar el seu llegat cultural mentre innova constantment l'ha convertit en un indret summament interessant per visitar.

Aquest any he tingut ocasió de visitar-lo i he intentat resumir les meves percepcions i sensacions en unes poques imatges.















2 comentaris: