dijous, 8 de setembre del 2016

La polèmica


Ja ha passat la febre! Des  que va començar a entrar el món "digital" en la fotografia,  en reunions, taules rodones, conferències, etc., sovint  sortia la polèmica de "digital o analògic". Per sort això va passant a la història i cada procediment va trobant el seu lloc. Estic convençut que el segon, juntament amb altres tècniques fotogràfiques com el col·lodió, cianotip, polaroid, etc, encara que lògicament més o menys minoritaris, es mantinguin gràcies als seus valors.
Des dels seus inicis, els processos fotogràfics, van causar sensació. Primer en mitjans científics, després en els artístics, seguidament va passar a ser patrimoni de les classes benestants, i finalment,  va arrelar als mitjans de comunicació massius i entre les classes populars. Aquesta evolució va estretament lligada als avenços tecnològics, i un sistema fotogràfic ha substituït a un altre quan s'ha millorat una combinació dels següents paràmetres:
 - la qualitat de la imatge
 - la facilitat de reproduir-la 
 - la comoditat d'ús
 - els interessos comercials i industrials.
Hi ha dues fites que han marcat un canvi substancial a la història de la fotografia i han fet que aquesta sigui més massiva i quotidiana. Primer, l'any 1888 en que es va popularitzar gràcies a Kodak amb allò de, "Vostè premi el botó i nosaltres fem la resta", i  després, el darrer desenvolupament de la tecnologia digital.  Aquesta última, d'acord a la manera de viure actual, és la que impera,...¡però cal no oblidar!.
Revisem alguns del processos fotogràfics històrics...
Prime daguerrotip a Espanya, Casa Xifré,1848


El col·lodió va ser utilitzat de forma generalitzada entre els anys 1850 i 1890

 
L'esfinx de Giza l'any 1867, per Félix Bonfils. Còpia en paper a l'albúmina, 22 x 28,5 cm
  
Albùmina de 1888
Kodak i la popularització de la gelatina de plata, (F. Church, 1890)


Cianotip, postal de 1910

És a dir que ni millor ni pitjor.. cada tècnica és diferent.

El Setembre del 2015 vaig tindre ocasió de visitar Xangai, la ciutat més poblada del món. Vaig realitzar varies fotografies del seu barri de Pudong, el centre comercial i financer, utilitzant tant la fotografia "química" com la digital. Els resultats poden agradar més o menys tant al autor com al observador de les imatges però això ja queda dintre dels gustos personals...i ja se sap, aquell refrany amb llengua castellana que diu: "Entre gustos no hay nada escrito".
Panoràmica muntada a partir de 3 imatges digitals (Nikon D700 i 16-35 F4)

Sensació de panorama per juxtaposició de dues imatges (Nikon D700 i 16-35 F4)

Imatge tractada digitalment virant a tons sèpia (Nikon D700 i 16-35 F4)

Tres moments del dia (Nikon D700 i 16-35 F4)


 
Hasselblad 903 SW, Biogon 38/4,5, pel·lícula Ilford Delta 100 Pro
Hasselblad 903 SW, Biogon 38/4,5, pel·lícula Ilford Delta 100 Pro











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada