dimarts, 8 d’octubre del 2019

La foto de "postal" - MoscowLa fotografia s'ha convertit en un llenguatge quotidià. Igual que la paraula, les utilitzem contínuament per comunicar experiències. Per les xarxes socials circulen cada instant milions d'imatges destinades a explicar què fem, què veiem, què pensem i què sentim. La tecnologia ha facilitat aquest tipus de comunicació i això ha suposat canviar el concepte que abans teníem de la fotografia. L'evolució  del món fotogràfic ha donat lloc a qüestionar-nos moltes coses, entre altres:  cal imprimir les nostres imatges?, ni ha prou en enviar-les i guardar-les en mitjans electrònics?, té sentit fer una exposició fotogràfica en una sala quan hi ha un volum inabastable d'imatges circulant per internet?, cal fer una foto "de postal" quan aquests llocs són captats contínuament per gran quantitat de persones?. 
Hem arribar a un punt que, hi ha tanta fotografia feta que, fins i tot, s'ha arribat a especular sobre si té sentit deixar de fer-ne.
Jo crec que aquesta situació, lluny de representar un fracàs, és un triomf. El llenguatge fotogràfic s'ha popularitzat i s'ha convertit en quelcom tan habitual com el llenguatge parlat. Sembla que tothom té alguna cosa a dir per mitjà de la fotografia. Cadascú ho farà de la manera que li sembli més adequada, a través de les xarxes, publicant en revistes o llibres, fent una exposició en una sala pública o bé imprimit-ne algunes per ús particular. 
Igual que en el llenguatge parlat o escrit, tothom sol tenir alguna cosa a dir en imatges. Sempre hi ha noves experiències, impressions i pensaments a explicar, i cadascun d'ells tindrà diferents matisos en funció de qui ho explica. 
Cada persona. quan parla o escriu, exposa la realitat com ell la veu, elimina aspectes que no l'interessen, i en fa una interpretació parcial i personal. El mateix passa  amb la fotografia, cadascú busca una composició, un enquadrament i altres característiques de la imatge que fan que tingui quelcom de particular i personal.  Sempre hi ha coses a mostrar i, encara que la foto sigui d'un lloc ja fotografiat, és normal que vulguem explicar la nostra experiència.
Ja heu vist, per altres escrits d'aquest blog, que en fer un viatge intento fotografiar amb diferents criteris i punts de vista, però fins ara no he considerat la típica foto "de postal". Podríem pensar que no és oportú fer aquest tipus de foto, ja que ben segur són imatges que ja han estat "fetes" anteriorment, però així i tot, jo crec que, en aquesta ocasió, també val la pena dir la nostra.
Aquí van algunes de la ciutat de Moscow. Sempre podem buscar un punt de vista més original, però monuments i altres llocs turístics són, al meu parer, motius a continuar fotografiant de forma tradicional..1 comentari: