dilluns, 8 de febrer de 2021

Americans, lisboetes i altres sorpreses de la vida!

De les situacions adverses, com per exemple la que ara ens toca viure, sempre n'hem de treure el millor. En tindre la mobilitat reduïda, ens pot semblar que perdem oportunitats per fotografiar, però en nosaltres està la capacitat de revertir-ho. 

Segur que en l'entorn que ens movem hi ha infinites possibilitats d'obtenir una bona foto, tot depèn de la nostra creativitat. Però, si el confinament ens provoca una crisi creativa, sempre ens queda el recurs de revisar el nostre arxiu fotogràfic. Ara pot ser un bon moment per posar ordre!

Especialment des que es treballa amb "digital", acostumem a acumular gran quantitat de fotos en els nostres dispositius electrònics. Hi ha fotògrafs que semblen entrar en competició quant al nombre de fotos que tenen en els seus arxius, com si això fos determinant a l'hora de donar vàlua al seu treball. Tampoc es tracta d'anar esborrant la majoria de fotos que fem, però sí  ser selectius i actuar amb criteri. Sembla que això d'acumular milers de fotos ens apropa als grans mestres. Gran error! El que ens hi acosta és el treball i aprenentatge constant. Cal sentir però també pensar cada imatge. Està bé deixar-nos portar per la intuïció, però també per la reflexió. Està clar que amb els anys la nostra col·lecció va guanyant volum, però sempre ha de prevaler la qualitat sobre la quantitat.

Un cop tenim el nostre arxiu ordenat i revisat és aconsellable revisitar-lo de tant en tant. El pas del temps canvia el valor de les nostres imatges i acostuma a fer que les veiem d'una altra manera. Algunes guanyen, altres perden, fins i tot pot ser que canviï el seu significat.  Però, el cert és que formen part de la nostra història i aquesta cal preservar-la.

Fa poc vaig comprar un exemplar del famós llibre "The Americans" de Robert Frank, un clàssic entre els clàssics,...


... i després, revisant arxius m'he trobat amb una imatge que vaig captar l'any 2011 a la Praça do Comércio de Lisboa. Recordo que el tràfec de tramvies i la gent em tenia captivada l'atenció, però fins ara no havia caigut amb les similitud entre les dues imatges. M'ha fet molta gràcia, ni que ho hagués fet expressament!


Reviseu arxius. Sempre t'emportes sorpreses! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada