dijous, 30 de novembre del 2023

L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona

 


Un arxiu té com a principal funció ordenar i conservar documents, això permet ajudar a preservar la memòria històrica.

Els nostres records són fràgils i fins i tot fàcilment manipulables. Això no tan sols passa a nivell d’individu sinó també com a societat. Sempre hi ha hagut una història “oficial” derivada d’interessos de tota mena. Inevitablement hi ha informació que es perd amb el transcurs del temps. És per això que l’existència d’arxius documentals resulta, per tant, de rellevant importància. Cal preservar tota aquella informació que ens pot ajudar a interpretar el nostre passat. Coneixe'l és essencial per entendre el nostre present i preveure el nostre futur. 

Avui dia vivim uns temps en que el “fake” està a l’ordre del dia. La fotografia per igual que altres àmbits se n’ha vist afectada. Cada cop més malfiem de la informació que ens arriba, però les imatges fotogràfiques encara continuen sent considerades, en molts casos, com a testimoni de la realitat. Viurem en un futur proper en un món ple de mentida? Ho podrem controlar? Ens tindrem que remetre a la lletra d’una cançó ... “Què serà, serà, els temps ens ho dirà”. Bé, no m’enrotllo més perquè me’n vaig pels “cerros de Ubeda” i no acabaríem mai, això donaria per fer una conferència. 

Anem al gra! La importància dels arxius és inqüestionable. La seva funció de conservació, com hem dit, és  importantíssima i necessària. Però també cal esmentar una faceta  que jo crec esencial, la seva gestió ha d’incloure una constant divulgació d’aquests fons documentals. Cal que aquesta memòria que preserven retorni de forma constant i reiterada a la societat.

Avui he visitat l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i he tingut el plaer d’admirar la nova exposició que han preparat: “Fotografia per a artistes. La col·lecció del dibuixant Josep Lluís Pellicer”. Encara que no siguis aficionat/da a la fotografia és una d’aquelles mostres que no et pots perdre. Amb ella es fa evident que aquest arxiu compleix amb cura aquesta tasca de divulgació.

M'agrada més fotografiar amb càmera, ja que em proporciona més rapidesa, control i qualitat de la imatge, però ja sabeu que el mòbil també pot supossar un bon aliat en moltes ocasions. Així ha estat avui, us deixo amb algunes imatges que he captat de l'exposició i us animo a visitar-la.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada