dijous, 8 d’agost del 2019

El metro de Moscou i Sant Petersburg

Oli titulat "Metro" (1980). Pintat per Natalia Nesterova.

El metro de Moscou i Sant Petersburg té sens dubte un especial interès pel visitant. Ja no tan sols com a mitjà de transport; és ràpid, econòmic i manté una freqüència de trens elevada, sinó també com a lloc a visitar. Moltes estacions tenen atractius arquitectònics, escultòrics i pictòrics. Però l'ambient i la gent també en són un atractiu.
El quadre pintat per Natalia Nesterova titulat "Metro" (1980) que he posat com a capçalera i que podem veure al Museu Estatal Rus de Sant Petersburg, podria ser un bon punt de partida per inspirar-ne un reportatge fotogràfic.
Vaig utilitzar una Olympus OMD-M1 Mark II, principalment amb el Zuiko 12-40 f2,8 PRO, encara que en alguna ocasió també muntava els Zuiko 7-14 f2,8 PRO. Un punt fort d'aquest equipament és l'estabilització que ens permet disparar a uns 5 punts de diafragma per sota del que seria habitual. Anava tan sols amb un petit trípode de sobretaula, si m'era possible trobar algun punt per recolzar la càmera arribava a poder disparar a velocitats de varis segons.
Si no parles ni entens rus, quan arribes per primer cop al metro, tens la sensació que serà complicat orientar-se, però amb el temps, te n'adones que és prou senzill.
El metro de Moscou va ser inaugurat l'any 1935 en l'època estalinista. És un dels més grans i densos del món. Són 12 línies amb més de 300 km de longitud. Els avisos sonors són amb rus, una cosa curiosa és que, en les línies que van cap al centre o en la circular en sentit horari, les dona una veu masculina i en les que s'allunyen del centre o la circular en sentit anti-horari, una de femenina.  Llarguíssimes escales mecàniques formen part de la xarxa i ens porten sovint a molts metres de fondària. Algunes de les estacions les trobem a profunditats que ronden els 100 metres. En aquest trànsit podem aprofitar per captar, amb la nostra càmera, aquests instants en que els vianants estan immersos en els seus pensaments i rutines.
Encara que diuen que el metro de Sant Petersburg no és tan espectacular com el de Moscou, la xarxa té més de 100 km i hi ha moltes estacions que són verdaderes obres d'art  i d'enginyeria.
Us deixo amb un ampli documental perquè pugueu fer-hi un recorregut. No estan totes les estacions i en falta alguna d'important, però, ni que sigui a través de la meva mirada, us podreu fer idea del que és aquest sistema de transport subterrani tan peculiar a Russia.





















































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada