dimecres, 12 de febrer del 2020

Un dia a la Bardenas


Les Bardenas Reales de Navarra és un lloc digne de fotografiar. Si hi aneu veureu que, no per res, ha estat localització per filmació de nombroses pel·lícules i anuncis publicitaris. Si us agrada la fotografia de paisatge tindreu oportunitat de gaudir-ne amb tota seguretat.
Encara que la zona més coneguda és l'anomenada Bardena Blanca, la totalitat de les Bardenas consisteix en un extens territori de quasi 42.000 ha. situat al SE de Navarra. Hi podem trobar paisatges diversos, però sempre semidesèrtics i despoblats.
La Bardena Blanca és la depressió central amb zones àrides de terres argiloses. Si fem el recorregut circular per la seva part baixa que parteix després del Centre d'informació, podrem veure gran quantitat de curioses formacions muntanyoses, són turons solitaris anomenats "cabezos".
El Plano, és una terrassa al·luvial constituïda per aportacions del riu Aragón. Camins inacabables travessen aquestes terres destinades majoritàriament a l'agricultura.   
A la Bardena Negra veiem estrats horitzontals de terres calcàries coberts en molts llocs per pins i coscoll. Allà la terra és més fosca i dona origen al seu nom.
Van ser declarades Parc Natural l'any 1999 pel govern de Navarra, i Reserva de la Biosfera l'any 2000 per la UNESCO.










  










  







2 comentaris: