dimarts, 16 d’agost del 2022

L'altra fotografia - Rencontres d'Arles 2022



 “Les Rencontres d'Arles” és un d’aquells esdeveniments que multitud d’aficionats i professionals de la fotografia solen tenir en compte a l’hora de programar les seves agendes. Com cada estiu, en aquest festival podem trobar exposicions on la fotografia és la principal protagonista.

Cada cop més, la imatge en moviment i altres alternatives hi són més presents.  Hi podem veure presentacions que integren fotografia, vídeo, escultura, pintura i, fins i tot, disseny tèxtil.

Les preformaces i la foto experimental està a l’ordre del dia. Això passa, ja no tan sols en els “Rencontres”, sinó també en nombroses galeries, museus i espais destinats a l’exhibició d’art d’arreu. Moltes de les exposicions es poden definir com a art conceptual. És a dir,  que la idea és més important que l’objecte físic o material que la representa. Això ens porta a prescindir cada cop més de la realització material de l’exposició, sovint, indiferent a la tècnica fotogràfica. Hi ha una clara reducció al que és purament mental, i tot es centra en elucubracions que ens volen mostrar traumes i experiències personals, exploracions del territori i la natura, sensacions i emocions, que són reflex de la nostra existència i del món actual.

A mi, personalment, unes quantes exposicions i discursos del festival m’han semblat estèrils i excessivament complexes. Alguns, gairebé inintel·ligibles. Però, evidentment hi haurà opinions de tota mena.

Com diu l’organització, els artistes estan allà per recordar-nos allò que no volem veure o escoltar. Aquests exigeixen, critiquen i es rebel·len contra els estàndards i les categories establertes. És a dir, si a un museu ens presenten una merda punxada en un pal (que ningú s’ofengui), això plasma la nostra existència i representa una exploració crítica de la nostra societat. Estem davant la fotografia del segle XXI!

Després d’aquests comentaris que estan fets des del punt de vista d’una persona no experta però sí amb criteri com per emetre una opinió, diré que, la visita al festival sempre aporta nou coneixement i algunes de les exposicions són realment imperdibles.

Seguidament un breu recorregut fotogràfic de la meva visita al festival.


























És difícil saber on comença la realitat i on acaba la ficció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada