dissabte, 31 de desembre del 2022

Dubtes fotogràfics: quina càmera utilitzo?

És habitual, entre fotògrafs, sentir converses comparant marques, lents, formats o mides i tipus de sensor, etc. En aquest sentit, també abunden els articles en revistes i pàgines d'internet especialitzades. De vegades, aquestes comparacions ens aporten coneixement, però en altres ocasions no tenen massa sentit ni fonament. Sovint es tracta simplement de vendre el producte o buscar negoci. 

Crec que, a la immensa majoria, no ens cal ni el darrer model, ni el de més preu, ni determinada marca, per fer les nostres fotos. És més, un bon fotògraf serà capaç de fer una bona foto quasibé amb qualsevol equipament. 

Quan ens iniciem en la fotografia o bé en una modalitat fotogràfica que és nova per a nosaltres, és convenient anar experimentant progressivament. Cal tenir en compte que l'electrònica és renova ràpidament i els models que ara són millors, en uns quants mesos quedaran desfasats i superats. 

Però, el que fa un parell d'anys era sensacional, ara ja és inservible? No! Hi ha una elevada oferta de material de segona mà en excelents condicions. El més novedós sol ser molt més car. Si es tracta d'equipament punter, ben segur que funcionarà de primera, però,...és realment el que necessitem? És molt possible que estiguem pagant per prestacions que no utilitzarem. El més important és conèixer bé l'equip que tenim a les nostres mans i estar atents al que volem fotografiar.

Quan em pregunten si és millor el "fullframe" o el micro 4/3? Sony, Nikon, Canon, o una altra marca? Rèflex o "mirror less"? Mòbil o càmera? Sempre contesto que tot depèn del que volem. Cada dispositiu, sistema o format. determina una forma de treballar. El que importa és que ens sentim a gust utilitzant-los i que el que hàgim escollit compleixi la seva funció i potenciï la nostra creativitat.

Si la càmera del mòbil cobreix les nostres necesitats perquè carregar amb un equip fotogràfic? Ara el mòbil ha desbancat la càmera compacta, però, perquè no treballar amb una compacta si ens hi sentim còmodes i ens dona resultats satisfactoris? Tan sols si els dispositius més sencills ens sòn insuficients podem considerar fer un pas més i provar una alternativa. Poc a poc i bona lletra.       

Revisant arxius m'he trobat amb composicions fotogràfiques molt similars però que han estat fetes amb equips fotogràfics totalment diferents quant a format i/o tècnica. Està clar que el que impera és la mirada del fotògraf. En les nostres imatges, finalment, s'hi marca un estil i manera de fer. És interessant anar experimentant noves opcions, però sovint, tenim tendència a repetir fòrmules i composicions, fins i tot encara que no tinguem un resultats especialment destacables.

En resum, el que sempre es diu: "La foto la fa el fotògraf i no la càmera", bé, potser avui dia i amb tanta tecnologia, també una mica la càmera...





Aquest darrer estiu vaig visitar la vall de Baztan. Provant una Fujifilm 100S me'n vaig adonar que en diverses de les fotos obtingudes es repetien composicions de fotografies qua havia fet en altres llocs i amb un altre equipament i tècnica. Ben segur que si hagués portat una Sony, Nikon o Canon no ho hagués fet ni millor ni pitjor. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada