dilluns, 5 d’agost del 2019

Duplicadors de focal - Provant el multiplicador Olympus TC-20

L'ús de multiplicadors de focal no està molt ben vist ja que s'associa a una pèrdua important de prestacions i qualitat òptica, especialment quan considerem factors de multiplicació x2.
Recentment he pogut adquirir el Zuiko 300mm f4 IS PRO del que ja havia donat opinió anteriorment en aquest blog. Ara, a més del TC-14 també podem disposar del duplicador de focal TC-20.
No m'he dedicat a fer-ne una anàlisi exhaustiva, simplement us comunico la impressió com usuari en el primer dia d'estrena.
Vull deixar constància que jo sí sóc partidari dels multiplicadors. El que passa és que cal utilitzar una bona òptica tele i un bon duplicador.
Durant la dècada dels 80 (era temps de fotografia "analògica"), vaig estar col·laborant com a fotògraf amb Enciclopèdia Catalana, en concret amb  fotografia alguns volums de la "Història Natural de Catalunya" i especialment amb macrofotografia. Per aquelles dates utilitzava una Nikon F3, un micronikor 55mm 2,8 i un micronikor IF-ED 200mm f4, altres accessoris i...sí un duplicador!. Aquest em permetia obtindre fins a una relació d'ampliació 1/1 treballant a certa distància (0,71 cm). Això sol representar una distància de treball suficient per no espantar als petits animals que volem fotografiar. La qualitat obtinguda era excel·lent. Però sempre hi ha algun inconvenient, la important disminució de la lluminositat combinada amb la baixa sensibilitat de la pel·lícula diapositiva que utilitzava m'obligava, quasi sempre, a treballar amb el flash.
Tot i que els avenços tecnològics d'avui dia que ens faciliten molt les coses (autofocus, estabilitzadors, isos automàtics, flash TTL,etc), cal disposar de bones condicions de llum si volem utilitzar el duplicador. Inevitablement hem de comptar amb la disminució de dos punts de diafragma.  No hi ha dubte que un fantàstic, costós i lluminós tele ens donarà una màxima qualitat d'imatge, però aquest tipus de lents són, generalment, de pes considerable i poc adequades a la butxaca de l'aficionat. Solen quedar limitades a un sector més aviat professionalitzat o especialitzat. Un multiplicador de focal de bona qualitat ens permetrà, si el sabem utilitzar com cal i acceptem certes limitacions, realitzar unes fotos sensacionals a un cost molt més ajustat.
Amb el sistema micro 4/3 quasi tot són avantatges quan parlem de fotografia de natura. Aquest format pot no arribar al rang dinàmic o la limitació de soroll d'alguns models de format superior, però la qualitat és més que bona  per la majoria d'usos i jo diria que excel·lent en aquest camp en concret. Observem les avantatges: El sensor que ja de per si ens dona un factor de multiplicació x2 respecte al "full frame"(per exemple el Zuiko 300mm esmentat equival a un 600mm f4 en format 35mm), amb el duplicador es converteix amb un 1200mm f8 que té una distància mínima d'enfocament de 1,4m. Aquesta rra una focal que fa uns anys era inassequible per la majoria de mortals.
Per cert, el TC-20 també és compatible amb el Zuiko 40-150 f2,8 PRO (equivalència a un 160-600 f5,6 a "full frame"). 
Un breu passeig pel Delta del Llobregat i una estona al jardí em va permetre fer les fotos que us mostro. Està clar que, si us agrada la foto de natura,  és una molt bona opció a tenir en compte.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada