dimarts, 16 de novembre del 2021

El format micro 4/3 - Birds of Namíbia.



No acostumo a donar massa rellevància a la marca de l'equip fotogràfic, de fet, el més important és conèixer les seves prestacions, possibilitats i, sobretot, utilitzar-lo! Però, en aquesta ocasió faré una excepció i esmentaré algunes marques.

És cert que hi ha equipaments que per les seves característiques poden marcar diferències en determinades modalitats fotogràfiques. Us explico la meva experiència.  

Si treballo amb fotografia analògica sempre em decanto per formats més grans que el 35mm, ja que s’adapten millor al treball que m'agrada fer. Les càmeres 6x6 i 6x7 de marques com poden ser Bronica, Pentax o Hasselblad, disposen de poc més que dels dispositius bàsics per controlar l’entrada de llum i el temps d'obturació. 

En digital la tecnologia esdevé cada cop més important i, si bé està pensada per simplificar processos, és evident que les càmeres dirigides a aquells fotògrafs que demanden elevades prestacions, cada cop són més complexes. Marques com Canon, Nikon o Sony sembla ser que dominen el mercat i ens mans d'un bon fotògraf segur que donen resultats immillorables. 

Per la meva part, i sense oblidar els avantatges dels sensors més grans, he trobat en el mirrorless micro 4/3 un format ideal per a moltes ocasions. És òptim per la fotografia de viatge, de carrer i de fauna. En les circumstàncies, en que el volum i pes sí importa, crec que pot esdevenir l’equip ideal.

Potser tindrem que assumir certes limitacions en referència als ISOS alts i el rang dinàmic més ajustat, però molts altres avantatges fan que aquest tipus d’equipament sigui el més convenient per a molts aficionats i professionals especialitzats en les modalitats fotogràfiques abans esmentades. La qualitat obtinguda és més que suficient per la majoria d’usos.

No ens enganyem! Sovint, la publicitat ens convida a comprar material fotogràfic amb prestacions que no necessitem. S’ha d’analitzar bé el procés de compra. Conec a molts usuaris que deixen la seva càmera pesada i voluminosa a  l'armari per acabar fent fotos amb el mòbil.

La meva experiència en la ruta que vaig fer aquest estiu per Namíbia ha corroborat aquesta opinió. Es tractava d'un viatge convencional i no pròpiament fotogràfic. Les circumstàncies van fer que la meva Olympus es convertís en l’equip més adequat per aquest viatge. 

La facilitat de transport i utilització del ara anomenat OM System i, en especial aZuiko 300mm f4 PRO,  em va facilitar poder afegir algunes fotos d’ocells a les de fauna més voluminosa. La focal equivalent d'aquest objectiu en format “full frame” és de 600mm f4 (840 mm f 5,6 amb el teleconverter MC-14). El seu pes i portabilitat és molt inferior al d'equips de sensor més gran. A més, la gran capacitat d’estabilització d’aquest sistema fotogràfic, ens permet utilitzar aquestes focals tan llargues fins i tot a mà alçada amb certa facilitat.



































1 comentari: